Fra VR-klodset til pariserchik: Zuckerbergs nye "fashion venture"
Meta-stifter Zuckerberg har skiftet den kiksede VR-brille ud med en chik pariserbrille, men har glemt at skifte sin flossede etik ud, lyder det i en analyse af produktet.
Denne artikel blev først bragt i K-Forum.
Den kiksede VR-brille fra Meta, der som bekendt står bag bl.a. Facebook og Instagram, er skiftet ud med en chik pariserbrille. Men selvom brillen er ny, er problemet det samme:
Der er tale om virksomheder, der er blevet store på annoncer og på at se stort på etik i deres omgang med vores data eller AI.
”Jeg vil gætte på, at AI-briller uden skærm til omkring 300 dollars bliver virkelig stort,” sagde Meta-direktør Mark Zuckerberg på den årlige SIGGRAPH-konference.
I sin nyfundne casual, streetsmart stil og lidt anstrengte forsøg på en nedtonet techoptimistisk retorik gættede han også på, at hundreder af millioner af mennesker i den nærmeste fremtid “vil have en superinteraktiv AI, som du taler med.”
På konferencen var Meta-direktøren påfaldende mere jordnær og praktisk orienteret sammenlignet med Facebook Connect-konferencen, hvor han forsøgte at sælge en smartbrille med adgang til metaverset.
Det var 2021, og dengang var Zuckerbergs retorik præget af store visioner og ambitioner om at revolutionere måden, folk arbejder, kommunikerer og oplever verden på, med en vægt på langsigtede mål og potentiale.
Men siden Zucks metavers blev erklæret dødt, har han gennemgået en transformation fra Silicon Valley-dude til relaterbar hverdags-dude. For et år siden var det svært at kende forskel på Zuckerberg og hans Metavers-avatar. Et af de populære memes handler om, hvorvidt Zuckerberg er en robot eller et menneske, og nu ligner han en hipster, man kan møde i LA, Tokyo, Paris og Berlin.
Zuckerberg goes to Paris
Her i 2024 er det svært at sælge idéen om at bo inde i en VR-brille, men måske lettere at sælge den, hvis fokus er på hverdagsbrug og fashion.
På SIGRRAPH-konferencen lagde Zuckerberg vægt på, at smartglasses skal være stilfulde og attraktive for brugerne. Samarbejdet med Essilor Luxottica, der er en fransk-italiensk multinational virksomhed, er derfor nøglen.
Essilor er kendt for sine oftalmiske linser, mens Luxottica er verdens største producent og forhandler af eyewear-mærker som Ray-Ban og Oakley. Virksomhederne fusionerede i 2018 og driver i dag et omfattende distributionsnetværk, inklusive detailkæder som Sunglass Hut og LensCrafters, og har en betydelig e-handelsplatform.
Så måske er det ikke helt tilfældigt, at Zuckerberg er blevet metropolhipster. Men om brillen er fashionabel, VR-klodset eller hipster, så er det den samme problematik: Der er tale om virksomheder, der er blevet store på annoncevirksomhed, og som har set stort på etik i deres omgang med vores data og AI.
Det er vigtigt at have i baghovedet, også i forbindelse med at Meta i maj i samarbejde med solbrilleproducenten Ray-Ban lancerede spritnye funktioner til smartbrillerne. I samarbejde med virksomheden Calm, en leverandør af meditationssoftware og -produkter, er der integreret guidede meditationer og mindfulness-øvelser i Ray-Ban Meta-smartbrillerne.
I et samarbejde med Amazon Music kan man styre lydafspilningen gennem berøring eller stemmekommandoer, så brugerne kan holde deres telefoner i lommen.
Håndfri gode nyheder?
Men er det ikke gode nyheder, kunne man spørge. Det lyder da meget cool, og det er vel bedre end at bruge timer på at doomscrolle eller bruge ferien på at jagte det næste gode billede og opslag, som skal give hundreder af likes. Måske Instagram ender med at blive helt overflødig?
Det ser det ud til at være for virksomhederne, der endelig har fundet en ny vej til forbrugeren.
Med den nye brille bliver det muligt at integrere et socialt medie som Instagram endnu mere intuitivt tættere på vores kroppe.
Meta- og Ray-Ban-samarbejdet faciliterer nemlig også håndfri Instagram-storydeling. Opdatering af brillerne betyder, at det bliver nemmere at dele Instagram Stories uden at skulle tage smartphonen frem for at gøre det.
Vi kan bruge stemmen til at kommandere Meta til at dele det sidste billede, vi har taget med vores smarte briller, til Instagram. Denne og andre funktionaliteter udrulles gradvist på tværs af enheder i de forskellige lande.
Neurotech i forbrugerhøjde
Samarbejder mellem Ray-Ban, Calm, Amazon og Meta er bare ét eksempel på, at techgiganterne kryber længere og længere ind på os. Og der er altså tale om andet end bare tekniske opdateringer.
For industrien handler det om at skabe intuitive interaktioner mellem menneske og teknologi med henblik på at tjene flere dollars. Og udviklingen går i retning af, at vi ikke alene skal kunne benytte disse gadgets, de skal også kunne bruge os og vores hjerner. Det er en udvikling, som har været i gang i en længere periode blandt techgiganterne.
I 2017 annoncerede Facebook, at de ville skabe et wearable, et pandebånd, der kunne lade folk ”skrive” beskeder ved bare at tænke på ordene. Men fire år efter i 2021 annoncerede de, at de stoppede projektet.
I 2019 opkøbte Meta CTRL-Labs for at få fingre i deres wearable, et armbånd, som skulle udvikles med henblik på at “fange vores intention” om f.eks. at sende et billede ud af de mange billeder, man har liggende. Det er beskrevet som en form for hånd til brug i deres metavers.
Som Thomas Reardon, CEO for CTRL-Labs, forklarede i 2021: ”Armbåndet scanner dine håndledsmuskler – det scanner ikke din hjerne. Ved at fokusere på håndleddet behøver vi ikke at forsøge at finde disse signaler i hjernen, som er et støjende sted”.
I 2022 opkøbte Snapchats moderselskab den franske startup Next Mind, som har udviklet et pandebånd, der ved at aflæse elektrisk aktivitet i hjernen kunne lade brugeren ”trykke på” en virtuel knap bare ved at tænke eller fokusere på den.
Formålet var angiveligt at gøre det lettere for os mennesker at kunne betjene og interagere med VR-teknologier, så man f.eks. ikke længere behøver at stå med en controller eller have kæmpestore VR-briller på.
I juli 2023 fik Apple patent på at indbygge EEG-sensorer i sine Airpods. Et EEG-apparat er et medicinsk instrument, der bruges til at registrere og måle hjernens elektriske aktivitet.
Og i marts 2024 sagde Zuckerberg at Meta-wearables, der læser hjernesignaler, kommer snart. Og den nye neurale teknologi, som Meta udvikler, vil være ”temmelig vild”.
Samtidig med at det her meget kommercielle marked vokser, så er der også en acceleration i forsøgene på at sætte etiske standarder for og regulere neuroteknologier. Disse nye teknologier i forbrugerhøjde rejser nemlig meget vigtige spørgsmål om, hvorvidt folks hjernedata, og endda deres mentale privatliv, vil blive gjort til en vare.
Egentlig er vi ikke i tvivl, for tager vi Silicon Valleys historik i betragtning, kan der ikke herske nogen tvivl om, at alt, der kan gøres til en vare, vil big tech gøre til en vare.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Debat- og analyseindhold på Kforum skal overholde de presseetiske regler.